Dost sohbetlerini şenlendiren, kırk yıl hatırı olduğu söylenen, kimi zaman aşka kimi zamanda yalnızlığa içilendir kahve. Bir tamirci çırağı ile plaza da çalışan iş adamını ortak noktada buluşturan dır kahve. Güne zinde başlatan, zihni berraklaştıran, damağı çatlatan lezzetidir kahve. Aynı ağaçtan alınan çekirdekleri aynı kişi kavurup demlese bile tadı farklı olan gizemdir kahve... Bu kadar hayatımızın içinde olan içeceği biraz tanımak ister misiniz? nerede kim buldu? nasıl bir meyvedir? tarihi? çeşitleri nelerdir? gibi bir çok sorunun yanıtını merak ediyorsanız buyurunuz...
Osmanlıdan dünyaya yayılan sonra bir şölen şeklinde yeniden bize gelen yegane içecektir kahve. Nice devrimler, savaşlar, sömürgeler görmüştür. Petrol den sonra en büyük ticaret alanı oluşturan ürün olarak bilinir. Kahve bir kültürdür ; olgunlaşan meyvelerin tek tek toplanması, öğütülüp çekirdeklerinin çıkarılması, yıkanması, çekirdeklerinin ayıklanması, kıtalar aşıp kavrulması ve sevilen şekilde demlenmesi, o müthiş kokusu ile damağımızda bıraktığı tat, verdiği haz büyüleyici bir seremoni gibidir.
Kahvenin ekimi, işlemesi, ticareti, ulaşımı ve pazarlaması dünya çapında milyonlarca insana istihdam sağlamaktadır öyle ki sadece Etiyopya 30 milyon aile kahve ile geçimini sağlamaktadır.
Türkiye’de 2012-2013 döneminde kişi başına 595 gram olan kahve tüketimi, 2015-2016’da 920 grama ulaştı. Dünyada en çok kahve tüketen ülke Finlandiya. Finlandiya’da kişi başına yıllık kahve tüketimi 9.6 kilogram olurken günlük kahve tüketimi de 2,64 bardaktır. İlk sıradaki Finlandiya Norveç, Hollanda, Slovenya, Avusturya, Sırbistan, Danimarka, Almanya, Belçika ve Brezilya takip ediyor.
Kahve kaynaklarda ;kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir olarak anlatılıyor.
Kahve ağacı beyaz ve hoş kokulu olan (kokuları kimi zaman yasemin kimi zamanda portakal çiçeğinin kokusunu andırır.) çiçekler açar ve çiçekler açtıktan bir kaç saat içinde kahve çekirdeklerinin olduğu kırmızı kiraza benzeyen( ben daha çok kuş burnuna benzettim) dönüşmeye başlar.
Kahve ağacı bol yağış ve 800-2000 metre arası yükselik isteyen bir ağaç türüdür. Tropikal iklimde yetişir. Ülkemizde Mersin Anamurda deneme ekimleri yapılmıştır.
Dünya genelinde yetiştirilen 3 farklı ağaç arasında da üretimi ve ticareti en çok yapılan Arabica (Coffea arabica) ve Robusta (Coffea canephora) cinsi kahve çekirdekleridir. Liberica türü yalnızca Filipinler'de yok denecek kadar az miktarda yetiştirilmekte ve bu nedenle ticareti çok az yapılmaktadır.
Endonezya da üretilen Luwak kahvesi en orijinal kahve türlerinden biridir, Luwak isimli hayvana günde bir defa verilen kahve çekirdekleri Luwak'ın midesinde fermentasyon'a uğradıktan sonra dışkı ile atılır ve bu kahve çekirdekleri yıkama, kurutma gibi işlemlerden geçtikten sonra en dünyanın lezzetli kahvelerden birine dönüşür.
Bir bardak kahvede 150 mg kafein bulunmaktadır. Buda beynin kimyasını değiştirmeye yetmektedir. Uykuyla bağlantılı olan adezonun hareketini engelleyerek insana dinçlik hissi vermektedir. Kahve antioksidan barındırdığı için ölçülü tüketim pek çok fayda sağlayabiliyor.
Kahvenin bulunma efsanesi ise kutsal bir meslek olarak kabul edilen etiyapyalı bir çobanın (ismi kaldi dir) keçilerini otlatırken keçilerinin davranışlarında bir farklılık sezer. Kırmızı küçük meyveler yiyen keçilerinin daha hareketli ve farklı davrandıklarını görmesi üzerine bu meyvelerin tadına kendide bakar ve verdiği dinçlik hissi hoşuna gider. Bir çok kaynakta Kahvenin bu şekilde keşfedildiği yazmaktadır.
14. yüzyılda Kahve Etiyopya'dan Yemene geçmiş olup, yeni bir keşif ile ateşte kavrulan kahve çekirdekleri, ezildikten sonra kaynatılarak içime sunuldu. Kahveyi ilk olarak işleyip içmeye başlayan Yemen'deki sufi tarikatıdır.
Kahvenin Türkler'e ulaşması ise Yavuz Sultan Selim döneminde (1517) Yemen Valisi Özdemir Paşa, Yemen'de içtiği ve çok sevdiği kahveyi İstanbul'a getirmesiyle olmuştur. Bu dönemde kahve çekirdekleri tavalarda kavrulup dibek ile dövülerek toz haline getiriliyor ve cezvelerde pişirilerek ikram ediliyordu.
Kahvenin avrupa ya ulaşması ise Osmanlıyla ticaret yapan venediklilerin kahveyi venediğe götürmeleri sonucunda oldu. 1640 larda italyada ilk kahve açıldı ve sayıları hızla arttı. 1645 pariste, 1651 de ingilterde ilk kahvehaneler açıldı. Kovboy içeceği olarak bildiğimiz kahvenin amerikaya ulaşması da bu tarihlerde olmuştur. Amerikada ilk kahvehane 1689 yılında Boston'da açılmıştır. İngilizlerle çay yüzünden yaşadıkları anlaşmazlıktan dolayı bir ara çay alımını durdurup, çay yerine kahve tüketmeye başladılar.
Kahve bulunduktan sonra içki tüketimi azaldığı söylenmektedir, 1700 lü yıllarda alman Büyük Frederick Almanların geleneksel içecekleri olan bira tüketiminin azalması üzerine kahveyi yasaklamıştır, yine fransada napolyon tarafından ingilizlerle yapılan savaş sırasında kıtasal sistem adıyla çıkardığı yasa (kendi kendine yetebilme) sebebiyle kahveyide yasaklamıştır.
Kahve üretimi yapan ülkeler şu şekildedir; Brezilya, Vietnam, Kolombiya, Endonezya, Etiyopya, Meksika, Hindistan, Peru... Üretim miktarına göre sıralanmıştır. Yani dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilyadır.
Gelelim tüketimini yaptığımız kahvelere, her ülkenin kendi damak tadına göre bir kahve tüketme kültürü vardır. Kahvenin iki önemli aşaması olan kavrulma ve demlemesinin bir çok yöntemi vardır.
Hazır Kahve (İnstant - Çözünebilir) : Farklı yöntemlerle granül hale getirilen kahve çekirdeğinin sıcak su ile karıştırılması elde edildiği yöntemdir. Pratik olması nedeniyle dünya da en çok tercih edilen yöntemdir denilebilir.
Türk Kahvesi: İnce çekilmiş çekirdekler su ve şeker ile karıştırılarak bakır cezve içerisinde kaynamaya yakın bir sıcaklığa kadar ısıtılması yöntemidir. Diğer hazırlama teknikleri ile mukayese edildiğinde posası (telve) ile tüketilen tek hazırlama yöntemidir.
Mırra: Şanlıurfa'ya özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve dir.
Espresso: İtalya kökenli bir hazırlama yöntemi olup ince çekilmiş kahve çekirdekleri içerisinden, yüksek basınç yardımıyla yüksek sıcaklıkta ve az miktarda su buharının geçirilmesi tekniğidir. Bu işlem sırasında kullanılan su miktarı kullanılan kahve miktarına oranla azdır. Bu nedenle bu yöntemle elde edilen kahve daha sert, daha konsantre ve daha güçlü olur. Espresso hazırlama yöntemi bugün dünya genelinde tüketilen birçok farklı kahve türünün temelini oluşturur.
Filitre Kahve: Orta kalınlıkta çekilmiş kahve çekirdeklerinin bir filtre üzerine konulması ve öğütülmüş çekirdeklerin üzerinden sıcak su geçirilmesi yöntemidir. Sıcak su, öğütülmüş çekirdeklerin içerisinden geçerken yapısında bulunan yağ asitleri, renk ve aroma maddelerini beraberinde taşır ve posa (telve) filtre üzerinde kalır.
French Press (Fransız Usulü Basınçlı Kahve): Orta kalınlıkta çekilmiş kahve çekirdeklerinin, özel bir süzgeci ya da filtresi olan pistonlu bardaklar içerisinde sıcak su ile karıştırılarak bir süre bekletilmesine dayanan hazırlama yöntemdir. Özel süzgeçli veya filtreli pistonlu bardaklarda sıcak su içerisinde bekletilen öğütülmüş çekirdeklerin aroması, yağ asitleri ve rengi kısa sürede sıcak suya geçer. Pistonun aşağı doğru itilmesi ile birlikte posa (telve) piston altında kalırken posasız sıvı kısmı üst tarafta kalır. Bu yöntemde kullanılan pistonlu ekipmana French Press ismi verilir.
Americano : Espresso’ya sıcak su eklenip yumuşatılmış haline verilen isim.
Affogato : Sütlü bir tatlının (genellikle dondurma) üzerine espresso dökülerek hazırlanan bir yiyecek.
Cappuccino : Espresso üzerine, su buharı ile köpük haline getirilmiş süt eklenerek hazırlanır.
Cafe au Lait : Süt miktarı kahve miktarından fazla olan Fransız usulü sütlü filtre kahveye verilen isim.
Cilveli Kahve : Ülkemizde Manisa yöresine özgü bir Türk kahvesi türüdür. Pişirilip fincana
aktarıldıktan sonra köpük üzerine çifte kavrulmuş bademin çekilerek serpilmesi ile hazırlanır.
Cinnamon Roast : Çok kısa bir süre fırınlanarak tatlandırılan çekirdeklere verilen isim. Asit oranı yüksektir ve genellikle karışım kahvelerde kullanılır.
Con panna : Espresso’nun üzerine çırpılmış süt kreması eklenerek hazırlanır.
Corretto : Espresso’ya likör ilave edilerek hazırlanır. Likör olarak çoğunlukla grappa, sambuca veya brandy kullanılır.
Dibek Kahvesi : Esas olarak dibek, kahve çekirdeği öğütme şeklidir. Çekirdeklerin taştan yapılmış bir havan (dibek taşı) içerisinde dövülerek (ezilerek) elde edilen ince yapılı çekirdeklere dibek adı verilir. Bu şekilde öğütülen çekirdeklerden hazırlanan kahvenin ismi de aynı şekilde adlandırılır.
Espresso Risretto : Espressonun daha konsantre halidir. Espresso makinesindeki kahvenin içerisinden yüksek basınç altında daha az miktarda yüksek sıcaklıkta buharın geçirilmesi ile elde edilir.
Granita de Cafe : Buz ile hazırlanan soğuk espresso.
İrlanda Kahvesi :Namı değer Irish Coffee. Sıcak filtre kahve, İrlanda viskisi ve şekerin karıştırıldıktan sonra üzerine süt kreması konularak servis edilir.
İngiliz Kahvesi : Hazırlanışı İrlanda kahvesi ile aynıdır ancak viski yerine cin kullanılır.
Kava Turecka : Çekoslavakya’da (şimdi Çek Cumhuriyeti) Türk kahvesine verilen isim. Ffarklı olarak biraz daha kalın çekilmiş çekirdeklerle hazırlanır ve daha büyük fincanlarla servis edilir.
Latte : Espresso'nun üzerine sıcak süt ve süt köpüğünün ilave edilmesi ile hazırlanır.
Lungo : Espresso’nun makinede daha uzun süre tutulup filtrelenmesi ile elde edilir. Espresso’ya oranla yaklaşık iki kat daha fazla su kullanılır.
Latte Macchiato : Sıcak süt ve süt köpüğünün üzerine espresso eklenerek hazırlanır. Diğer kahve türlerinden ayrılan en önemli özelliği, hazırlanırken, süt kahvenin üzerine değil, sütün üzerine kahve dökülür.
Macchiato : Espresso'nun üzerine çok az süt köpüğü ilave edilerek hazırlanır. Aroması ve lezzeti biraz sert olduğu için çeşitli aromalar eklenerek lezzet kazandırılıp sertliği azaltılır.
Menengiç Kahvesi : Menengiç bitkisinin kahve çekirdeğine benzeyen meyvelerinin kurutulup kavrulmasından sonra çok ince çekilerek aynı Türk kahvesi gibi hazırlanan kahveye verilen isim.
Mırra Kahvesi : Daha çok Orta Doğu ülkelerinde ve ülkemizde Güney Doğu Anadolu illerimizde tercih edilir. Çok ince çekilmiş çekirdekler önce Türk kahvesi gibi pişirilmeye başlanır. Kaynadıktan sonra telve süzülür, telveden ayrılan kahveye su ilave edilerek tekrar tekrar kaynatılır.
Mocha : Latte’ye çikolata eklenerek hazırlanır.
Rus Kahvesi : Hazırlanışı İrlanda kahvesi ile aynıdır ancak viski yerine votka kullanılır.
Sumatran : Düşük asit oranı olan bir Endonezya kahvesi.
Supremo : Sabahları içilmesi tercih edilen Kolombiya kahvesi.
Süvari Kahvesi : Çoğunlukla şeker ilave etmeden hazırlanan ve fincan yerine çay bardağı ile servis edilen Türk Kahvesi.
Vienna Roast : Orta derecenin biraz üzerindeki sıcaklıklarda fırınlanmış kahve çekirdeklerine verilen isimdir. Bu fırınlama yönteminde çekirdeğin aromatik yağı yüzeye tamamen çıkmaz. En çok tercih edilen fırınlama yöntemidir.
Viennese : Espresso’ya çikolata ve krema ilave edilerek hazırlanan Viyana usulü kahve.
Yaşlı kahve : Sıcak ve nemli havada depolanan yeşil kahve çekirdeklerine verilen isim.
Bunların dışında ilginç kahveler ülkerine göre şu şekildedir;
Vietnam`dan yumurtalı kahve,
Finlandiya`dan peynirli kahve,
İtalya`dan Roma Usulü Espresso: içinde limon vardır,
Arjantin`den Lagrima: sütün içine az miktarda kahve damlatılması ile yapılan kahve, İspanya`dan Bonbon: süt reçeli ile yapılan kahve,
Fas`tan baharatlı kahve,
Hong Kong`dan çaylı kahve,
Almanya`dan Pharisaer: rom ve çırpılmış krema ile yapılıyor.
Senegal`den Café Touba: içinde karanfil ve çeşitli baharatlar var.
Jamaika`dan Portakallı kahve: portakal ve tarçın ile yapılan kahvedir.
Meksika`dan Cafe Del Olla: kilden yapılan kupalarda pişiriliyor ve yanına lokuma benzeyen pilancillo ile servis ediliyor.
Etiyopya`dan Buna: kömür ateşinde tava da kavrulan kahve sürahi ile ikram edilir.
Kahve ile ilgili kitapların listesi aşağıdaki gibidir:
Kahve ve Sağlık - Hamdi Alkan
Kahve Tutkusu - Anette Moldvaer
Kahve - Topraktan Fincana - Cenk R.Giringol
TürKahve ve Kahvehane - Dr. Mete Soytürk
Kahvesi ve Lokumun Öyküsü - Ulla Heisek
Sohbetin Bahanesi Kahve - Deniz Gürsoy
Kahve ile ilgili faydalı olabilecek belgeseller:
https://vimeo.com/171837440
https://www.youtube.com/watch?v=v7PDKJl2oqQ
https://www.youtube.com/watch?v=urNe_qHwkIA
Kahve ile ilgili bulabildiğim bilgileri özet şekilde anlatmaya çalıştım, daha detaylı bilgi almak isterseniz baktığım bazı kaynaklar aşağıdaki gibidir:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kahve
http://www.kafecan.com/tr/kahvenin-tarihcesi
http://www.cemkarakus.com/kahve-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/
http://www.trthaber.com/foto-galeri/dunyanin-en-ilginc-kahveleri/8211/sayfa-1.html
http://www.kahvve.com/